vastuullisuus
Onko vanhan auton korjaaminen ekoteko?
Kun rakennamme palvelua vanhempien autojen varaosien välitykseen, niin otsikon asiaa on ehkä hyvä pohtia myös yhteiskuntavastuun kannalta.
Esimerkiksi Kauppalehti totesi 1.2.2022: ”Autokannan keski-ikä on Suomessa kasvanut yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2008 alkaen. Henkilöautokannan keski-ikä kasvoi viime vuonna jo 12,6 vuoteen, noin kahdella kuukaudella vuoteen 2020 nähden.” Vielä syksyllä 2021 näytti siltä, että uuteen autoon ja erityisesti uuteen sähköautoon siirtyminen on sekä ekoteko että taloudellisesti järkevää. Kun Euroopan ja maailman tilanne on dramaattisesti muuttunut ja Suomi ja erityisesti sen julkinen talous velkaantuu vauhdilla, niin miten tulisi suhtautua toisaalta uusien autojen hankkimiseen ja toisaalta olemassa olevan autokannan ylläpitoon?
Vanhempaa teknologiaa olevan auton vaihtaminen uuteen, vähäpäästöiseen malliin on epäilemättä ympäristöteko, mutta elinkustannusten noustessa palkkoja ja eläkkeitä nopeammin tämä on mahdollista vain osalle väestöstämme. Suuri osa meistä joutuu pärjäämään vähällä ja silloin käytössä olevan auton ylläpitäminen turvallisena ja ajokunnossa mahdollisimman pitkään sekä mahdollisimman pienin kustannuksin on tärkeää. Osa uusista tutkimuksistakin on todennut tällaisen menettelyn voivan säästää luonnon resursseja. Kummallakin menettelytavalla on hyvät puolensa ja ehkä nämä voivatkin elää rinnan: ne, joilla on mahdollisuus ostaa uusia autoja, aiheuttavat jatkossa yhä vähemmän päästöjä ja toisaalta ne, jotka ylläpitävät vanhaa autoansa, kuluttavat luonnon resursseja vähemmän.